POLISZINFO

Magunkról: A kezdetek A magyar demokrácia nagykorúvá érésének napján, vagyis tizennyolc évvel az első szabad parlamenti választások második fordulóját követően alakult meg egy hangulatos budai kisvendéglőben a Polgári Liberális Baráti Kör. A jövőben kulturális és közéleti egyesületként működni kívánó társaság tagjai az április 8-i megalakuláskor elmondták: úgy érzik, az esztelen, szélsőségekbe hajló és végletekig frusztrált közéleti csatározások közepette rendre elsikkad a lényeg, a döntéshozók egymás lebirkózása közepette megfeledkeznek az értékelvű és céltudatos politizálásról. Nem folyik normális, emberi hangú diskurzus, s ebben az értelmiség felelőssége nem hallgatható el. A baráti kör alapvető céljának tartja az emberi szabadságjogok védelmét, a zöld-kérdés képviseletét, a válaszkeresést a népesedési problémákra, az oktatás-közművelődés keretén belül a tudás alapú társadalom elősegítését. Tudatosítani kívánják a határon túli magyarságot, valamint a hazai etnikai és nemzeti kisebbségeket érintő kérdések fontosságát, bátorítani kívánják a tudatos fogyasztói kultúra kialakulását, a civil szféra megerősödését, valamint a fogyatékossággal élők képviselete mellett elő akarják segíteni az öngondoskodás és a társadalmi szolidaritás egyensúlyának megtalálását. - Az alapítók poliszinfo@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ádám: a gondolatmeneted közben szerintem egy meglehetősen ingoványos talajra léptél, amikor ezt a két mo... (2010.10.14. 07:50) Büntetnék a gyerekeket!
  • trendo+: Akkor most tessék mondani, jövőre augusztus huszadikán a bebalzsamozott Matolcsyt hordják majd kör... (2010.10.10. 06:51) A Sérthetetlen Jobb

Linkblog

Archívum

Büntetnék a gyerekeket!

2010.10.11. 14:56 Péter Bakonyi

Egy magát liberálisnak (a szó nem lejáratott, SZDSZ-hez köthető értelmében!) tartó állampolgár érzékeny az emberi jogokat korlátozó intézkedésekre, különösen akkor, ha gyermekekről van szó. Így vagyok ezzel én is.

 

A napokban egy magánszemély népszavazást kezdeményezett az OVB-nél az alábbi kérdést intézve a szavazókhoz:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy büntetőeljárásokban a büntethetőség alsó korhatára 12 év legyen?” 

Az Országos Választási Bizottság a kezdeményezést jóváhagyta:

„Az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy az aláírásgyűjtő ív a törvényben meghatározott formai, valamint a népszavazásra feltenni kívánt kérdésre vonatkozó tartalmi követelményeknek eleget tesz, ezért hitelesítésének akadálya nincs.” – Magyar Közlöny 2010. október 1. (15 napig megtámadható az Alkotmánybíróságon)

Azt, hogy egy ilyen ügyben a „NÉP” döntsön, legalábbis aggályosnak tartom. Természetesen a demokrácia filozófiájába belefér, és az ehhez való jogot sem vitatom el, mégsem tartom szerencsésnek.

Valamilyenfajta árnyalást mindenképp szükségesnek tartanék az ügyben. Tény, hogy az sem elfogadható, hogy a gyerekeknek mindent szabad legyen megtenniük, következmények nélkül. Egy gyermek sem lophat, nem verhet meg mást, nem zaklathat polgárokat az utcán. Tudok róla, hogy különböző bűnözői csoportok arra használják föl a 12-13 éves gyerekeket, hogy esetleges lebukásuk esetén őket hagyják csak a tett helyszínén, hogy ők „vigyék el a balhét!” tudván, hogy nem büntethetők… Nem! Ezeket szerintem is meg kell szüntetni! Tenni kell ellene! De mindenképp érdemes különbséget tenni a korosztályok között. Jelenleg a 14 éves kor alatti fiatalok gyermekkorúnak számítanak. A 14 és 18 év közöttiek fiatalkorúnak, 18 fölött pedig már nagykorúnak. Most a középső kategóriát tágítanák ki, lefelé (másképp fogalmazva a legalsót szűkítenék). Véleményem szerint ez túlságosan elnagyolt lenne. Talán lehetne egy újabb kategóriát fölállítani, mondjuk a 12-14 közötti korosztályra, akik más törvényi hatályba esnének.

Így azonban, véleményem szerint nem elfogadható a büntethetőségi korhatár lecsökkentése. Nem előkészített, ezért beláthatatlan következményekkel járna. A népszavazás mégis sikeres és eredményes lehet, ugyanis a jelenlegi közhangulat indulatokkal telített a témával kapcsolatban. A józan döntéshez nem ártana egy részletes társadalmi, illetve szakmai vita a nyilvánosság előtt. Jó lenne látni „hatástanulmányokat”, meghallgatni pedagógusokat, pszichológusokat, gyámügyi szakértőket az ügyben. És persze jogászokat. 

 

A harag – mint tudjuk – rossz tanácsadó, de a többséghez elég számú embert terelhet egy táborba alkalmilag.

Fontos, felelősségteljes döntésre (koncepcióra) van szükség, nem pedig a népharagból fakadó, indulatokra alapuló válaszra. 

Szerintem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://poliszinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr902362999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ádám 2010.10.14. 07:50:17

a gondolatmeneted közben szerintem egy meglehetősen ingoványos talajra léptél, amikor ezt a két mondatot írtad:

"Azt, hogy egy ilyen ügyben a „NÉP” döntsön, legalábbis aggályosnak tartom. Természetesen a demokrácia filozófiájába belefér, és az ehhez való jogot sem vitatom el, mégsem tartom szerencsésnek."

Ez olyan, mint a saját farkába harapó kígyó esete. Legyünk liberálisak, de nem bízunk a népben. Legyünk demokraták, de azért mégse bízzunk a hatalom egyedüli birtokosaiban, az állampolgárokban.

Igazából majdnem minden magát demokratikusnak valló állam ebben a csapdában csücsül. Azt mondjuk, hogy a nép uralkodik, a nép dönt, közben meg a túrót. A nép csak abban dönt, hogy helyette ki döntsön. És akiket a nép kinevezett, azok nem bíznak ugyanannak a népnek a döntésében. Hát itt a kígyó és egy nagyot harapott a farkába.

Egyébként csak képzeld el, ha kikérnénk a nép véleményét, hogy mi a vélemény a homoszexualitásról, vagy akár a halálbüntetés visszaállításáról. Esetleg a cigányokról. Vannak témák, amiket a "demokrácia" nem tár a démosz elé.

Jó ez így? No én nem tudom.
süti beállítások módosítása